Istoric tramvai

Preocuparea introducerii unor mijloace de transport în comun în orasul Sibiu, datează inca din anul 1893, cand s-au pornit discutii oficiale în aceasta directie.

In anul 1904 a inceput circulatia cu 4 omnibuze cu tractiune electrica pe roti, fără linie ferată. Prima statie de redresori s-a construit în apropierii Garii.

În urma experienței cu omnibuzele care pe timp ploios derapau și se deplasau anevoios, în 1905 s-a construit prima linie de tramvai, de o firmă din Budapesta.

Construirea liniei de tramvai în Sibiu a decurs astfel:

  • Parcul Subarini - Marginea Dumbrăvii în 1910.
  • Piața Gării - Piața Lemnelor în 1912
  • Marginea Dumbrăvii - Dumbrava în 1915
  • Linia de garaj în remiza din zona gării în 1918
  • Piața Lemnelor - Piața Cluj în 1927
  • Piața Cluj- Turnișor gară în 1929
  • Dumbrava - Rășinari în 1948, fără fir aerian, circulația desfășurându-se printr-un sistem provizoriu format dintr-un motor Diesel de camion - generator electric, montat pe o remorcă.

Datorită uzurii exagerate a liniei de tramvai din orașul de jos, în 1966 s-a desființat linia de la Turnișor gară la Piața Cibin, iar în anul următor de la Piața Cibin la Gara Sibiu, transportul de călători efectuându-se cu autobuze.

Între 1962 -1968 inclusiv, s-a reparat capital linia de tramvai de la Gară la Rășinari, înlocuindu-se cu șină cu renură și de tip ușor.

În urma hotărârii conducerii locale de a renunța la transportul cu tramvaiul în Sibiu, din anul 1969 până în 1972 s-au desființat și demontat liniile Gară - Fabrica de confecții și Fabrica de confecții - Cimitir.

Transportul de călători cu tramvaiul s-a păstrat, pana in anul 2013, doar pe relația Sibiu (statia Cimitir) - Rășinari, în interiorul municipiului fiind înlocuit cu autobuze.

În 1995 s-au primit prin donație din Geneva Elveția, trei trenuri de tramvai de tip C 4/ 4 SWPT- SAAS, fiecare vagon motor fiind echipat cu 4 motoare electrice de câte 65 CP fiecare, care au înlocuit cele existente de tip ITB.

În anul următor s-a mai primit încă un tren de același tip.

In anul 2006 un vagon de tramvai a fost reconditionat și transformat într-un vagon restaurant.

Tramvai - teatru

Una dintre garniturile de tramvai a fost pusă la dispoziția teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, pentru reprezentația pieselor "Un tramvai numit Popescu"(premiera 24 mai 2007) si Ispita Cioran (premiera 14 mai 2011), si care s-au desfașăurat în timpul deplasării pe traseul Sibiu - Rășinari.

In anul 2012 reteaua de tramvai a fost transmisa in administrare Primariei Comunei Rasinari si s-a casat si dezafectat tronsonul de retea de tramvai cuprins intre sediul Tursib si Gradina zoologica (HCL 193/2012)