Comunicat


Începând cu data de 31.07.2018 s-au reluat negocierile Contractului Colectiv de Munca al SC TURSIB SA. Discuțiile au avut ca subiect principal salarizarea personalului din cadrul societatii, respectiv posibilitatile de majorare a salariilor si plata orelor suplimentare restante.

Propunerea conducerii Tursib: pentru semestrul II al anului 2018, societatea a initiat un proiect de rectificare a bugetului de venituri si cheltuieli, cu respectarea art.58 alin.1-5 din Legea bugetului de stat nr.2/2018, care se va inainta spre aprobare Consiliului Local in sedinta din 30.08.2018, prin care se asigura plata orelor suplimentare restante incepand cu salariul aferent lunii august si o majorare salariala incepand cu 01.12.2018 pentru personalul operativ, intr-un procent mediu de 12% (intre 7.5%-19.8%, in functie de categoria de personal, experienta si calificare). Angajatii cu un salariu de incadrare peste 2.400 lei nu vor beneficia de majorare salariala.

In data de 01.08.2018, Sindicatul Dumbrava Transport Public Local Sibiu, nemultumit de propunerea Tursib, a decis organizarea unei adunari publice la sediul Primariei Municipiului Sibiu pentru data de 10.08.2018 orele 12.00-14.00. Majorarile solicitate de catre acestia sunt in procent de:

- 25% la salariul de incadrare pentru personalul operativ;

-15% la salariul de incadrare pentru personalul necalificat (11persoane-agenti igienizare) si personalul cu un salariu de incadrare peste 2.800 lei.

Este adevarat ca Tursib se confrunta in ultima perioada cu o lipsa de conducatori de autobuz, aceasta criza a fortei de munca calificate fiind generalizata la nivel local/national  punand presiune pe nivelul salarial actual  din SC Tursib SA, in raport cu salariile inregistrate in mun.Sibiu. Acest aspect, coroborat cu necesitatea efectuarii planului de transport, a generat o crestere a orelor suplimentare prestate de catre conducatorii de autobuz existenti. In ultimii ani, au existat in permanenta restrictii pentru cheltuielile de natura salariala, iar majorarile acordate in cursul anului 2017 (de la un salariu de incadrare de 1.375 lei la 1.700 lei pentru un conducator de autobuz) au devenit nesemnificative fata de cresterea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la 1.900 lei, incepand cu 01.01.2018.

Conducatorii de autobuz vor beneficia, ca urmare a aprobarii rectificarii bugetare, de o crestere de aproximativ 12%, incepand din 01.12.2018, de la un salariu de incadrare de 2.040 lei la 2.300 lei pentru autobuzele scurte, iar pentru cele articulate de la 2.142 lei la 2.400 lei. Pachetul salarial oferit in prezent de societate conducatorilor de autobuz, mai cuprinde, pe langa salariul de incadrare si alte componente, dintre care:

-spor pentru conditii grele de munca, in procent de 25% aplicat orelor lucrate efectiv in traseu (ore acord)

-spor pentru vechimea in munca, in procent cuprins intre 5%-25%, in functie de vechimea totala in munca (de la 3 ani-peste 20 ani) la salariul corespunzator orelor lucrate, dar nu mai mult decat orele lucratoare din luna. In prezent, 73% din conducatorii de autobuz sunt la nivelul maxim de 25%.

-spor pentru munca prestata in timpul noptii (intre orele 22.00-06.00) in procent de 25% la salariul de incadrare

-spor pentru orele lucrate suplimentar peste programul normal de lucru in procent de 100% la salariul de incadrare. Pana la momentul actual, numarul orelor suplimentare platite in luna sunt limitate la 32-35 ore, in functie de numarul de zile calendaristice din luna, pentru fiecare conducator de autobuz.

-spor pentru lucru in zilele libere (sambata si duminica) in procent de 100% la salariul de incadrare

-spor pentru lucru in zilele de sarbatoare legala in procent de 100% la salariul de incadrare

-un tichet de masa in valoare de 15 lei/zi pentru fiecare zi lucratoare

-zile de concediu de odihna suplimentare fata de cele 20 zile lucratoare prevazute de Codul Muncii: intre 27 si 33 zile, in functie de vechimea totala in munca

-ajutor in bani pentru deces salariat/parinte/sot/sotie/copil si ajutor in bani acordat la nasterea fiecarui copil atat salariatilor, cat si salariatelor societatii

-cadouri in bani in valoare de 150 lei/persoana oferite salariaților, cât și cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cadourile in bani oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie

-incepand cu anul 2018, decontarea contravalorii serviciilor turistice si/sau de tratament in valoare de 1.100 lei/angajat

In vederea solutionarii problemelor existente, Tursib a finalizat achizitia a 55 de autobuze noi, care urmeaza  sa fie livrate incepand cu luna octombrie a acestui an. Din punct de vedere al salarizarii personalului, societatea a initiat proiectul de rectificare a bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2018, conform celor relatate.

Director general,

Dan Caprariu